Strava s nízkym obsahom vlákniny

Žena v žltých šatách

Vyzkúšajte zaujímavé recepty vhodné pre normálne trávenie!

Trápia vás tráviace ťažkosti? Ak áno, prinášame vám rôzne zaujímavé recepty, ktoré sú vhodné napríklad aj pre ľudí, ktorých trápi dráždivé črevo. V našej ponuke si iste vyberiete ten najlepší práve pre seba.

Strava s nízkym obsahom vlákniny

Bezzvyšková šetriaca diéta

• Zo stravy sú vylúčené potraviny obsahujúce hrubú vlákninu – celozrnné pečivo, strukoviny, nadúvajúce druhy zeleniny (kapusta, kel, karfiol, uhorky atď.).

• Ovocie, zelenina a tiež zemiaky sú čo najviac mechanicky upravené (mixovaním, jemne nastrúhané, poriadne rozhryzené), aby sa čo najviac rozrušila vláknina. Bez tvrdých šupiek a zrniečok.

• Táto diéta je vhodná u pacientov so zápalmi čriev, pri syndróme krátkeho čreva, po brušných operáciách.

RAŇAJKY: Domáci jablkový džem a hrianky

Ingrediencie:

  • 2 kg jabĺk
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 citrón – šťava a kôra
  • hriankový chlieb

Postup:

  1. Jablká očistíme a nastrúhame, dáme do hrnca a pridáme malé množstvo vody. Necháme dusiť cca 20 minút.
  2. Následne pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. K rozmixovaným jablkám pridáme ostatné suroviny a premiešame.
  3. Varíme ďalších cca 5 minút.
  4. Pripravený džem plníme do čistých zaváraninových pohárov a sterilizujeme cca 25 minút pri teplote 80 °C.
  5. Odporúčame pripravený domáci džem natrieť na opečený hriankový chlieb.
Domáci jablkový džem a hrianky

OBED: Tagliatelle s lososom

Ingrediencie:

  • 200 g tagliatelle
  • 150 g lososa
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ¾ dl bezlaktózovej smotany
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky cukru
  • 1 lyžica masla ghee
  • štipka kôpru

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
  2. V hrnci zmiešajte vaječné žĺtky, citrónovú šťavu, smotanu, soľ, cukor a na miernom ohni varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Na záver vmiešajte maslo.
  3. Lososa nakrájajte na malé kocky a opečte na suchej panvici.
  4. Uvarené cestoviny nakoniec zmiešajte s lososom a na tanieri polejte omáčkou.

 

 

Tagliatelle s lososom

VEČERA: Zapečené zemiaky so šunkou a syrom

Ingrediencie:

  • 200 g zemiakov
  • 50 g dusenej šunky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • strúhaný syr

Postup:

  1. Zemiaky uvarte a nakrájajte na kolieska. Šunku, cibuľu a mrkvu nakrájajte na malé kúsky.
  2. Do menšieho pekáča navrstvite zemiaky, šunku, cibuľu a mrkvu.
  3. Vajcia rozšľahajte, osoľte a zalejte pripravené zemiaky.
  4. Na záver posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť.
Zapečené zemiaky so šunkou a syrom

Majte liek Iberogast stále poruke!

Iberogast