Strava s nízkym obsahom vlákniny | Iberogast.sk

VYSKÚŠAJTE ZAUJÍMAVÉ RECEPTY VHODNÉ PRE NORMÁLNE TRÁVENIE!

Trápia vás tráviace ťažkosti? Ak áno, prinášame vám rôzne zaujímavé recepty, ktoré sú vhodné napríklad aj pre ľudí, ktorých trápi dráždivé črevo. V našej ponuke si iste vyberiete ten najlepší práve pre seba.

Strava s nízkym obsahom vlákniny

Bezzvyšková šetriaca diéta
• Zo stravy sú vylúčené potraviny obsahujúce hrubú vlákninu – celozrnné pečivo, strukoviny, nadúvajúce druhy zeleniny (kapusta, kel, karfiol, uhorky atď.).
• Ovocie, zelenina a tiež zemiaky sú čo najviac mechanicky upravené (mixovaním, jemne nastrúhané, poriadne rozhryzené), aby sa čo najviac rozrušila vláknina. Bez tvrdých šupiek a zrniečok.
• Táto diéta je vhodná u pacientov so zápalmi čriev, pri syndróme krátkeho čreva, po brušných operáciách.

Domáci jablkový džem a hrianky

RAŇAJKY: Domáci jablkový džem a hrianky

Ingrediencie:

  • 2 kg jabĺk
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 citrón – šťava a kôra
  • hriankový chlieb

Postup:

  1. Jablká očistíme a nastrúhame, dáme do hrnca a pridáme malé množstvo vody. Necháme dusiť cca 20 minút.
  2. Následne pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. K rozmixovaným jablkám pridáme ostatné suroviny a premiešame.
  3. Varíme ďalších cca 5 minút.
  4. Pripravený džem plníme do čistých zaváraninových pohárov a sterilizujeme cca 25 minút pri teplote 80 °C.
  5. Odporúčame pripravený domáci džem natrieť na opečený hriankový chlieb.

 

Tagliatelle s lososom

OBED: Tagliatelle s lososom

Ingrediencie:

  • 200 g tagliatelle
  • 150 g lososa
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ¾ dl bezlaktózovej smotany
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky cukru
  • 1 lyžica masla ghee
  • štipka kôpru

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
  2. V hrnci zmiešajte vaječné žĺtky, citrónovú šťavu, smotanu, soľ, cukor a na miernom ohni varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Na záver vmiešajte maslo.
  3. Lososa nakrájajte na malé kocky a opečte na suchej panvici.
  4. Uvarené cestoviny nakoniec zmiešajte s lososom a na tanieri polejte omáčkou.

 

 

 

Zapečené zemiaky so šunkou a syrom

VEČERA: Zapečené zemiaky so šunkou a syrom

Ingrediencie:

  • 200 g zemiakov
  • 50 g dusenej šunky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • strúhaný syr

Postup:

  1. Zemiaky uvarte a nakrájajte na kolieska. Šunku, cibuľu a mrkvu nakrájajte na malé kúsky.
  2. Do menšieho pekáča navrstvite zemiaky, šunku, cibuľu a mrkvu.
  3. Vajcia rozšľahajte, osoľte a zalejte pripravené zemiaky.
  4. Na záver posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť.
Fľaštička lieku Iberogast na zelenom pozadí obklopená rastlinami

Majte liek Iberogast stále poruke!

LMR-CH-20210413-27