Ďalšie recepty | Iberogast.sk

RECEPTOV NIE JE NIKDY DOSŤ!

Už ste skúšali niektoré z uvedených dobrôt? Ale pozor, najprv si pozorne prečítajte, či sú vybrané ingrediencie vhodné pre vaše trávenie. My veríme, že áno. Náš tip: lahodné cuketové lasagne.

RAŇAJKY:

• Vajcia Benedikt s avokádovým dipom
• Raw jablkovo-škoricový chia puding
• Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami

Vajcia Benedikt s avokádovým dipom

Vajcia Benedikt s avokádovým dipom

Ingrediencie:

  • ½ zrelého avokáda
  • 1 lyžica avokádového oleja
  • sušený cesnak
  • šťava z ½ citróna
  • horúca voda
  • mleté čierne korenie
  • 1 vajce (alergén 3)
  • soľ
  • + na dokončenie celozrnný chlieb, hrsť čerstvej valeriánky

Postup:

Avokádový dip – Všetky suroviny spolu rozmixujte dohladka.

Stratené vajce – V hrnci priveďte do varu vodu s trochou octu, vareškou utvorte uprostred vír a opatrne doň vyklepnite jedno vajce. Lyžicou mierne obaľujte bielkom žĺtok a varte cca 2 minúty, kým nebude žĺtok celkom zabalený do bielka.

Chlieb nasucho opečte, navrstvite avokádový dip, valeriánku a na záver stratené vajce.

 

Raw jablkovo-škoricový chia puding

Raw jablkovo-škoricový chia puding

Ingrediencie:

  • ¾ šálky kokosového mlieka light
  • ¾ šálky vlašských orechov
  • 2 lyžice chia semienok
  • 1 lyžička medu / javorového sirupu / agáve
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 olúpané jablko

Postup:

V miske zmiešajte kokosové mlieko, chia semienka a nechajte uležať. V mixéri rozmixujte jablko, orechy, datle, med a škoricu. Zmes zmiešajte s napučanými semienkami alebo striedavo navrstvite do pohára a dajte na noc do chladničky. Ráno posypte škoricou a nastrúhaným jablkom.

 

 

 

Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami

Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami

Ingrediencie:

  • 2 – 3 vajcia
  • 1 hrsť baby špenátu
  • 1 hrsť rukoly
  • 1 lyžica slnečnicových semienok
  • 50 ml polotučného mlieka
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • 5 g rozpusteného masla

Postup:

V mise vyšľahajte vajce s mliekom, primiešajte soľ a korenie. Do zmesi pridajte rukolu, špenát a slnečnicové semienka. Všetko jemne premiešajte. Zmes vlejte na rozpálenú panvicu potretú rozpusteným maslom a z oboch strán osmažte. Podávajte s ražným chlebom.

OBEDY:

• Avokádo plnené pikantnou zmesou z cíceru a kuracieho mäsa
• Cuketové lasagne

Avokádo plnené pikantnou zmesou z cíceru a kuracieho mäsa

Avokádo plnené pikantnou zmesou z cíceru a kuracieho mäsa

Ingrediencie:

Kuracie prsia:

  • očistené kuracie prsia (1× 125 g)
  • ½ konzervy cíceru
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletého čili
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička granulovaného cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ

Guacamole:

  • 1 malá paradajka
  • 1 menšie avokádo
  • ½ červenej cibule nakrájanej najemno
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ
  • jarná cibuľka

Postup:

Korenie zmiešajte s olivovým olejom a mäso naložte do pripravenej marinády. Nechajte aspoň 30 minút uležať v chladničke. Guacamole – Zrelé avokádo roztlačte vidličkou a zmiešajte s citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. V mixéri rozmixujte paradajku, červenú cibuľu a cesnak. Zmes zamiešajte s roztlačeným avokádom. Kura orestujte na panvici domäkka. Len čo bude mäso hotové, do panvice k nemu pridajte cícer a všetko spolu povarte. Servírujte v avokáde so zmesou guacamole, nakrájaným kuracím mäsom a cícerom a posypte jarnou cibuľkou.

 

Cuketové lasagne

Cuketové lasagne

Ingrediencie:

  • 400 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 2 šálky konzervovaných paradajok
  • 2 šálky odtučneného jemného tvarohu
  • 2 šálky strúhaného syra Eidam
  • 1 šálka nastrúhanej mozzarelly light
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky granulovaného cesnaku
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 1 paradajka
  • sušené oregano
  • sušená bazalka
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Najprv si pripravte cukety – nakrájajte ich na hrubšie plátky, rozložte na utierku a osoľte. Po čase cuketa pustí prebytočnú vodu – tú zotrite obrúskom. Na olivovom oleji osmažte cibuľku, pridajte mäso a orestujte. Keď mäso zbavíte vody a cibuľka dostane zlatistú farbu a prepojí sa s mäsom, pridajte bylinky a paradajky. V prípade potreby prilejte trochu vody, aby sa zmes nepripaľovala. Len čo je zmes dostatočne prepojená a ochutená, pridajte na záver granulovaný cesnak. V miske si medzitým premiešajte tvaroh s vajíčkom. Rúru si predhrejte na 180 stupňov C, zapekaciu misku si vyložte papierom na pečenie a vrstvite cukety, mäsovú zmes a tvarohový bešamel. Takto niekoľkokrát opakujte. Na poslednú vrstvu dajte mozzarellu a paradajky a zapekajte asi 40 – 45 minút.

VEČERA:

• Tuniakové placky so zapečenými paradajkami
• Portobello šampiňóny s celozrnným kuskusom
• Špenátové palacinky plnené lososom

Tuniakové placky so zapečenými paradajkami

Tuniakové placky so zapečenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 12 ks paradajok nakrájaných na plátky
  • 125 g mozzarelly light (½ balenia)
  • 130 g tuniaka vo vlastnej šťave (1 konzerva)
  • ½ šálky ovsených vločiek jemných
  • 2 lyžice 0 % gréckeho jogurtu
  • 1 vajce
  • 1 červená cibuľa nakrájaná najemno
  • ¼ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • granulovaný cesnak
  • koreniny a bylinky podľa chuti
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

Paradajky nakrájajte na hrubšie kolieska, dajte na plech vyloženým papierom na pečenie, osoľte a okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a po piatich minútach navrch poukladajte plátky mozzarelly. Tuniaka, vajíčko, jogurt, ovsené vločky, cibuľku a cesnak rozmixujte nahrubo, aby sa zmes prepojila. Ochuťte bylinkami, soľou a čiernym korením a na záver zmiešajte s práškom do pečiva. V prípade potreby pridajte pre hustejšiu konzistenciu ovsené vločky. Osmažte na panvici na troche olivového oleja, z každej strany cca 5 minút. Servírujte so zapečenými paradajkami.

 

Portobello šampiňóny s celozrnným kuskusom

Portobello šampiňóny s celozrnným kuskusom

Ingrediencie:

  • 5 ks portobello šampiňónov
  • ½ červenej papriky nakrájanej na kocky
  • granulovaný cesnak
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 2 vajcia
  • celozrnný kuskus
  • 1 šálka čerstvého baby špenátu
  • 1⁄3 šálky nadrobeného syra Feta
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • olivový olej

Postup:

Šampiňóny očistite a vydlabte z nich stred. Kuskus uvarte podľa návodu. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľku, papriku, špenát a duste domäkka, na záver pridajte vajíčko. Zmiešajte s kuskusom, syrom a dochuťte cesnakom, soľou a korením.
Zmesou naplňte šampiňóny a dajte zapiecť do rúry na 180 stupňov.

Špenátové palacinky plnené lososom

Špenátové palacinky plnené lososom

Ingrediencie:

Palacinky:

  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 100 g hladkej ovsenej múky
  • 120 ml 0,5 % mlieka
  • 120 ml vody
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ

Plnka:

  • 200 g cream cheese 5 %
  • 200 g plátkov údeného lososa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kôpor
  • trocha šťavy z citróna
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Špenát sparte na pare a vytlačte z neho prebytočnú vodu. Suroviny na palacinky zmiešajte a rozmixujte dohladka. Poukladajte na ne menšie plátky lososa a posypte kôprom. Zrolujte a nakrájajte na hrubšie kolieska.

Fľaštička lieku Iberogast na zelenom pozadí obklopená rastlinami

Majte liek Iberogast stále poruke!

LMR-CH-20210413-27