VYSKÚŠAJTE ZAUJÍMAVÉ RECEPTY VHODNÉ PRE NORMÁLNE TRÁVENIE!

Máte radi sladké, ale ešte viac zdravé a sladké? Začnite svoj deň vynikajúcou ovocnou kašou! A čo zelenina? Hodí sa pre vašu kondíciu a pomôže vášmu tráveniu? Vyskúšajte ďalšie recepty.

Strava s vysokým obsahom vlákniny

Ako vláknina pomáha?
• podporuje správne vyprázdňovanie
• zmierňuje priebeh hnačiek
• detoxikuje organizmus
• prispieva k celkovej dobrej fyzickej kondícii

Rýchla raňajková kaša

RAŇAJKY: Rýchla raňajková kaša

Ingrediencie:

  • 2 banány
  • 8 lyžíc strúhaného kokosu
  • 150 g jemného tvarohu (alebo nízkotučného gréckeho jogurtu)
  • 30 g orechov
  • 2 veľké datle
  • 1 lyžica chia semienok (alebo maku)
  • maliny, čučoriedky alebo iné bobuľovité ovocie
  • škorica

Postup:

  1. V mixéri rozmixujeme tvaroh s banánmi, datľami a škoricou čo najviac dohladka a nalejeme kašu do misky.
  2. Do hotovej kaše zamiešame strúhaný kokos a chia semienka.
  3. Kašu na záver posypeme ovocím a orieškami.

 

Lososové poké bowl

OBED: Lososové poké bowl

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého lososa (sushi kvality)
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička ryžového octu
  • 125 g ryže
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • 1 menšia mrkva
  • kúsok póru alebo jarnej cibuľky
  • 1 avokádo
  • 1 lyžica sezamu

Postup:

  1. Najprv si pripravíme lososa, ktorého si opláchneme, zbavíme kože a nakrájame na približne polcentimetrové kocky.
  2. V miske zmiešame sezamový olej, sójovú omáčku a ryžový ocot. Zmes premiešame, pridáme lososové kúsky, ktoré premiešame so zmesou a odložíme do chladničky.
  3. Ryžu zalejeme dvojnásobným objemom vody, osolíme a varíme domäkka.
  4. Pripravíme si zeleninu – mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Pór a uhorku umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Špenát umyjeme, osušíme a pokrájame.
  5. Môžeme servírovať – na dno misky dáme polovicu uvarenej ryže, na ryžu vrstvíme kôpky jednotlivej zeleniny a na úplný vrch poukladáme kúsky lososa a mesiačiky avokáda.
  6. Poké posypeme sezamom.

 

 

 

Zeleninové ratatouille

VEČERA: Zeleninové ratatouille

Ingrediencie:

  • 1 cuketa
  • 1 cibuľa
  • 4 paradajky
  • 1 menší baklažán
  • 1 malá tekvica
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté korenie
  • 2 malé papriky
  • 300 ml paradajkovej passaty
  • čerstvá alebo sušená bazalka
  • 1 lyžica olivového oleja (na poliatie)

Postup:

  1. Na tenké kolieska nakrájame cuketu, očistenú tekvicu, paradajky i baklažán. Zeleninu osolíme a odložíme bokom.
  2. Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a na kocky nakrájanú papriku.
  3. Keď zelenina na panvici zmäkne, pridáme paradajkovú passatu. Osolíme, okoreníme a pridáme bazalku.
  4. Hotovú omáčku premiestnime do zapekacej misy a zvisle na ňu ukladáme kolieska cukety, baklažánu, tekvice a paradajok. Kolieska vedľa seba kladieme natesno.
  5. Zeleninu polejeme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov C. Necháme piecť 40 minút zakryté alobalom a ďalších 20 – 30 minút bez alobalu.
Fľaštička lieku Iberogast na zelenom pozadí obklopená rastlinami

Majte liek Iberogast stále poruke!

LMR-CH-20210413-27